Kontakt oss!

Bilder

   Startsiden

 Hit Counter      

 

      Redaktør:

    Kirsten Slørstad

Aktuelle lenker:

Aukrustsenteret Alvdal

 

Bildeglimt fra Italiaturen " I fælan hans Kjell" 5. - 12. april 2008:

Fra reisen nedover og de tre dagene i Roma:

Billettene deles ut på Gardermoen av reiselederen Arne H Maana

Den lokale agenten var bli'spent som en alvdøl.

Il maestro Jan E Hansen i gang.....

.. og vi lyttet.

Godt med en pust i bakken

Ei praktfull vertinne ved navn Francha. Å være gjest hos henne, hennes mann Sabatio og deres datter Aurora på deres restaurant Sabatino er som å være del av familien, forklarte Jan E Hansen.

 

.. og en ditto kelner......

Dette er slik Kjell beskriver kelnerne ....

Go'karer tester italiensk rødvin.

 

Sigurd og Nystumoen orienterer om bruken av Kvisthølet.

 

Her har Jan E tydelig fattet poenget og ser rent salig ut .....

Foto: Arne Harald Manna

Joda, dette virker ...

.. sjøl om noen måtte ha litt ekstra forklaring før de oppdaget poenget....

Dette er fasaden for Pension Norden, pensjonatet som ble drevet av legendariske Cis Rieber Mohn og der Kari og Kjell bodde under sine opphold i Roma. Det var her Kjell Aukrust ble kjent med den svenske forfatteren og Nobelprisvinner Par Lagerkvist.

Foto: Marit Evans

Skiltet over porten inn til tidligere "Pension Norden"- nå er det kontorlokaler.


 

Her maner Jan E Hansen Kjells fram fantasibildene fra Kjells fornøyelige skildring av et møtet (fest) mellom han, en dansk lektor, en finne som var dekorert krigsveteran fra Det Karelska Naset og den svenske forfatteren Peer Lagerkvist. Les denne i boka Solan.

Vi fikk ikke komme inn, men det var kanskje det beste. For det var kanskje best å bevare inntrykket om hvordan utsikten var fra Cis' veranda  basert på Kjells beskrivelser og ikke minst tegning.

Slik beskriver Kjell denne Cis, arbeidende på sitt kontor.

Stemningen er god på Piazza Navona.

Et glass hvitvin skal nytes......

Var det her Kjell fikk ideen?

Vi fikk med oss et valgmøte på italiensk også. Her er Italias nye president Berluscconi i aksjon på plassen foran Pantheon. Han vant også valget, takket være oss????

Fra Pantheon. Et verk å beundre. Den greske fronten er keiser Hadrians oppsummering av arkitekturens historie. Bak fronten ser vi kuppelen som gjør at Panthoen har vært et forbilde for senere tiders arkitekter. Pantheon var egentlig et tempel  som har stått der i 1880 år, hver dag med kuppelen hvelvet over rotunden. Michelangelo sørget for at Peterskirkens kuppel måler en liten meter mindre enn diameteren på kuppelen på Pantheon.

På veg mot Peterskirken....

Castel S.Angelo, eller Englebroen, er opprinnelig fra keiser Hadrians gravmæle, og ble påbegynt som pavens festningsverk fra middelalderen. Englebroen er et av Berninis utallige mesterverk far 1600-tallets Roma.

Peterskirken med Michelangelos kuppel som hvelver sin himmel over Berninis bronsebaldakin. Michelangelo rakk aldri å se kuppelen i fullført stand.

Foto: Marit Evans

Jo da, vi var på historisk grunn.....

Pavens tale sett gjennom et kvisthøl på Petersplassen.

"Vår" Nystumoen så det hele gjennom hullene på en makulert bankbok, slik Nystumoen i sin tid gjorde det sammen med Kari og Kjell.

Leif Magne Eggestad kopierte Nystumoen

De tre madonnaer???

Interiør fra Peterskirken. Utsmykningene er overdådige.

Foto: Marit Evans

Britt og Sigurd i Peterskirken.

Paverekka

Utsikt fra toppen av kuppelen på Peterskirken. Gata som fører ut av Petersplassen er en paradegate bygget av Mussolini. Opprinnelig sto det et palass fra 1500-tallet der.

Et velfortjent måltid etter besøket i Peterskirken.

Her bodde Sigrid Undset under sine Romaopphold.

Foto: Marit Evans

Middag i koselig kjellerrestauranter hører til når en er i Roma.

Jan E Hansen og Nystumoen fant fort tonen.

Det er ingenting å utsette på stemningen.

Det samme her.

Og her...

og her....

I Fontana di Trevi med romernes havgud Neptun som står et nådens skjell, ledsaget av overflodens og helsens beskytterinner, i en kaskade av dåpsvann. Vannet er fra Aqua Vergine, jomfrukilden, som ble utvunnet av Marcus Agrippa under keiser Augustus.

Det er kastet millioner av lykkemynter i Fontana di Trevi i håp om å få komme tilbake til Roma eller for å få gifte seg der ekker for å fådå i Den evige stad. Ingen av våre gjorde som Anita Ekeberg i sin tid; hun badet naken!!!

Foto: Marit Evans

Beit og Leiv Skare forlovet seg her i påsken under en studietur for 41 år siden mens de var elever på Statens Kunst- og Håndverksskole. Bak t.v. ser vi kirken S.Maria in Aracoeli hvor keiser Augustus skal ha fått sibyllens spådom om at en ny keiser ville bli født.....

Berit og Helge Ness på veg opp mot Kapitol.

Kapitol er i dag som for 2500 år siden Romas administrative sentrum. På toppen av trappa finner vi t.v. Castor og t.h. Pollux, begge skytsfigurer for Roma siden den gamle republikkens tid.

Fra Forum Romanum. Her fortsetter utgravingene som har pågått et par hundre år. Foran t.v. restene av keiser Vespasians tempel og foran t.h. restene av Saturntempelet. Den buete porten bak

En kan bli tankefull av å gå nede på Forum Romanum.

Ett av keiserpalassene på Forum Romanus sett fra Palatiner-høyden.

Forsamlingshuset på Forum Romanum, en såkalt curia, huset senatets møter i århundrer. Dette er curiaen fra keisertiden. Den er restaurert flere ganger, mens de buete hallene i keiser Trajans supermarked ble avdekket så sent som i Mussolinis tid. Da hadde middelalderbebyggelse skjult dem i tusen år.

Fra Kapitol og definitivt ikke på veg mot den karpatsike klippe.

 

Arne Harald snakket til seg hjertemedisin på italiensk!!!!

Typisk salgsfremmer!!!!.

Colosseum er kolossal!!!

Det var keiserne Vespasian og Titus som bygde Colosseum.

Fredfylte og tankefulle turdeltakere inne på Colosseum. Ikke fullt så fredfylte opptrinn foregikk her i keisertiden. Under arenagulvet ser vi rester av gangene hvor gladiatorene og ville dyr ble ført inn fra treningsleiren like ved, for så å bli heist opp gjennom luker i gulvet. Arenaen kunne også fylles med vann når det skulle utkjempes sjøslag.

 

Gjenbruk. Her er det bygget et palass oppå ruinene av Marcellus-teateret som keiser Augustus i sin tid innviet til og oppkalte etter sin avdøde yndlingsnevø Marcellus.

 

Alle og som så mange mange ganger ellers, med humøret på topp!! Bildet er tatt på kirketrappa til

 

En vel fortjent pust i bakken.

Jan E Hansens utlegninger kunne være alvorspreget...

og meget humoristisk......

Prøvesmaking av den italienske rødvinen Chianti av merket Fratelli Bellini etter oppdrag fra Arbeidets retts Ola Rye hørte også til.

 

 

Spansketrappen. Den kalles det fordi den fører ned til Piazza di Spagna, en foss av hellig vann fra kirken på toppen. Dette er et yndet samlingssted. forgrunnen skimter vi en båt som utgjør en del av fonteneskulpturen. Her skal en pram ha strandet under en av Tibers mange oversvømmelser. men egentlig burde den ha hatt navnet fransketrappen ettersom den er en gave fra den franske staten i sin tid.

Roma har også en egen kirkegård for utenlandske ikke katolske borgere.

 

Pyramiden ved den ikke katolske kirkegården i utkanten av bymuren.

Foto: Marit Evans

Tilbake til åpningssida